Vår Stad: Stadsvandringar i ett annat Stockholm.

Unika stadsvandringar med guider som lever, eller har nyligen levt i hemlöshet. Du får garanterat nya perspektiv och kunskaper om vår vackra stad!

Boka en vandring med oss. Just nu kan du gå med Jenny på Kungsholmen, Hasse på Stockholms central, Tobbe på Djurgården, Victor i Gamla stan, Bob i Koleraparken eller med Trollet i Hammarby sjöstad. Våra guider har upplevt stadens tuffa villkor in på skinnet. De visar dig en annan stad än turistbyråernas Stockholm.

Du bokar våra vandringar genom Truestory. Där finns aktuella vandringar de närmsta månaderna.

Boka våra Stadsvandringar genom Truestory!

På vår samarbetspartner Truestorys hemsida hittar du aktuella vandringar. Välkommen med din bokning!

Tobbe: Båtliv och Djurgården

Hör Tobbe berätta om hur det är att bo på en båt och om båtarnas Stockholm då och nu.
Är det verkligen möjligt att köpa en flytande fyrarummare på Strandvägen till tiondelen av vad en lägenhet skulle kosta på denna gata? Tobbe kan sitt ämne. Han har både bott på och renoverat båtar i Stockholm. Det blir lite historik. Lite geografi och rena raka båtägartips.

Start: Junibacken på Djurgården, vid inloppet till Djurgårdskanalen
Vandringen går till Djurgårdsstaden och Beckholmen

Adde visar sitt Tensta

Addes föräldrar ville skydda honom från kriget i Etiopien. De skickade honom till en släkting i det kalla landet Sverige. Som femåring kom han till Tensta. Han växte upp i ett hav av  nationaliteter och språk. Och han blev tidigt street smart, lärde sig begripa åtta språk på skolgården. Adde berättar om en tuff barndom i mångkulturernas Tensta. 

Start: Tensta centrum, t-bana: Tensta.

Kolerakyrkogården med Bob

Hör historien om Stockholms galgbacke och avrättningsplats som även använts som en sista viloplats för offren för de olika pandemier som drabbat staden genom århundradena.

Start: Kolerakyrkogården, t-bana Gullmarsplan

Hasse: Stockholms centralstation

För många hemlösa utgör Stockhoms central ett slags nav. Härifrån avgår de nattliga bussar och pendeltåg. Hit kommer frivilligorganisationerna med soppa och smörgåsar. Här finns vännerna. Hasse berättar om en helt annan centralstation än SJs. Ändå samma station.

Start: Centralens huvudentré, Vasagatan. t-bana T-centralen

Övfre Östermalm med Eva

Eva växte upp på Östermalm. Men redan tidigt kände hon att hon inte passade in i denna väldresserade stadsdel. ”Jag var ju mer som Pippi Långstrump.” Eva berättar om stadsdelen och om de förväntningar som fanns på barnen. Eva kan berätta om många sorters liv på Östermalm.

Start: Karlaplan, t-bana Karlaplan

Gamla stan: Stockholms stenade regenter

Viktor tar oss med på en historisk vandring längs den svenska regent­längden. Han presenterar oss för kungarna som står staty i och runt Gamla stan. Våra stenade regenter – en lärorik och inspirerande resa från Vasa till Bernadotte!

Start: Gustav Adolfs torg, vid Operan, t-bana Kungsträdgården

Jenny: Mitt Kungsholmen

När Jenny kom till Stockholm hamnade hon i hemlöshet på Kungsholmen. Följ med Jenny när hon berättar om sitt Kungsholmen. Genom århundradena är det många som vandrat in till Stockholm från landsbygden, utan att ha någon bostad.

Start: Kungsholms kyrka, t-bana Rådhuset, ca 1 timme, längd 5 km

Hammarby sjöstad med Trollet

Lugnet var en kåkstad som förvandlades till det som idag är Hammarby sjöstad. Ända in på 90-talet var Lugnet var en hemvist för trasiga barn och udda existenser. Myndigheterna ansåg att narkotikamissbrukare skulle hållas isolerade från övriga befolkningen. Det var i Lugnet dessa fick hållas. 

Start: Lumaparken i Hammarby sjöstad. Ta Tvärbanan till hållplats Luma, t.ex. från t-bana Gullmarsplan.

Boka våra Stadsvandringar genom Truestory!

På vår samarbetspartner Truestorys hemsida hittar du aktuella vandringar. Välkommen med din bokning!